mandag den 1. december 2014

Tips til knuder

I mangel af fiskeri at blogge om grundet studie, arbejde og familie vil jeg give tips til de stærke knuder, som jeg anvender til alt mit fiskeri. Det gælder for alle knuderne, at man skal fugte dem eventuelt med spyt inden man trækker dem sammen.

Uniknuden
Uniknuden bruger jeg til at binde hægter eller agn for enden af forfang.  Jeg anvender normalt 4-8 antal vindinger, men det kommer an på linen som jeg binder med. Jo tyndere line jo flere vindinger og omvendt.


Palomarknuden
Palomarknuden bruger jeg til at binde enkeltkroge på forfang til dropshot, da den får krogen til at stå vinkelret ud fra forfanget. Bind knuden på midten af  dit fluorocarbon/nylon forfang med en samlet længde på 60-100 cm., da det er svært at forudsige, hvilken vej krogen kommer til at vende.


Dobbelt uniknude
Den dobbelte uniknude bruger jeg til at splejse to liner sammen, som eksempelvis flethovedline sammen med forfang eller bagline. I nedenstående video anvendes kun to vindinger for hver knude. Jeg anvender, som tommelfingerregl, for tynd fletline (fra 0.12-0.06 mm.) 6-8 vindinger og for forfang 3-4 vindinger. Prøv selv at finde det optimale antal vindinger for de materiale, som skal splejses sammen.


Rapalaknuden
Rapalaknuden bruge jeg, hvis jeg binder en agn direkte på forfanget uden en hægte. Det giver agnen en meget fri gang, da den ikke er fikseret fast på linen, men er fri i loopet. Jeg anvender eksempelvis knuden til fluer og jigs til kastefiskeri. 


Spoleakseknuden
Spoleakseknuden er den perfekte knude til at binde line fast til spolen på sit hjul. Knuden virker bedst med nylonline, da den har den fornødne elasticitet til at fæstne linen omkring spolen, men fletline kan også bindes direkte på spolen med denne knude. Nylonen bruger man tit til bagline på hjulspolen og splejser denne sammen med hovedfletlinen vha. den dobbelte uniknude beskrevet ovenfor.


Med ovenstående knuder er man godt rustet til de fleste fiskesituationer. Så håber jeg bare, at teamet snart kommer i flere af disse situationer...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar