Sikkerhed på søen


Dette afsnit er for at minde os selv og andre om, at det ikke er ufarligt at færdes på vandet. Det lyder måske lidt corny med "Kun en tåbe frygter ikke havet/søen", men det er meget rammende.  Her nogle bud på, hvad man kan gøre for at få mere sikkerhed på vandet.

Redningsvest


En redningvest kan redde dit liv!

Mange, inklusiv os selv, synes, at redningsveste var i vejen og hæmmede ens bevægelsesmuligheder. Mange har tidligere, som barn, haft en af de klassiske neonorange ”skum”-redningsveste på. Man føler sig som Michelinn-manden i dem, og de er slet ikke egnet til aktivt fiskeri.

Men der findes mere fiske-venlige redningsveste, som ikke hæmmer bevægelsesfriheden helt så meget. Selvoppustlige redningsveste giver en fin bevægelsesfrihed og sikkerhed på søen. En selvudløsende udgave pustes først op af en CO2-patron i vesten, når denne udløses ved nedsænkning i vand. Når vesten er udløst, har det oppustede inderstof tit den klassiske neonorange farve med reflekser, alameringsfløjte og mundstykke til nød-oppustning. De selvoppustlige er tit relativ korte og lette, og vælg en vest som er foret i nakken så den ikke ikke slid-skærer. En selvoppustelig redningsvest fra et af de velrenomerede mærker, som Helly Hansen eller Baltic, koster en del (600-1000 kr.), og det er træls penge at skulle bruge når man hellere vil have en ny stang eller en ordentlig omgang jigs. Men det er en god inverstering, hvis man også vil kunne fiske efter den dag, hvor man er alene i båden og falder i vandet.
Nils kan anbefale en Baltic Flyfisher 150, som er en kort vest lavet specifikt til fiskeri.

Når man tænker tilbage på, hvor mange gange man har stået på toften af en foreningsbåd og spinnerfisket uden redningsvest, virker det helt hovedløst! Man mister tit balancen et kort sekund, når man eksempelvis kastefisker fra toften. Heldigvis genvinder man (næsten) altid balancen, men man føler mig mere sikker efter at have fået en redningsvest. Vi ved, at mange siger at de ikke behøver en redningsvest fordi de kan svømme. Men falder man i båden, slår hovedet på rælingen og falder overbord, når man er alene - så er ens overlevelseschancer små lige meget om man kan svømme eller ej.

Så for din egen og familiens skyld: Køb en redningsvest!

Fisker man om vinteren, kan man med fordel bruge en flydedragt som er en heldragt der fungerer som redningsvest. Det minder om en flyverdragt til voksne! :) En flydedragt isolerer kroppen, hvis man falder i det kolde vand, og man har derfor mange gange større chance for at overleve længere i vandet inden man bliver reddet.

Vejrudsigt


Tag aldrig på vandet uden at tjekke vejrudsigten først!
Vi gør det både af fiske- og sikkerhedsmæssige årssager. Blæser det eksempelvis over 6-7 m/s tager vi sjældent ud på søerne. Det kan være farligt, hvis man fisker fra mindre foreningsjoller som ikke er så sikre i høj sø. Det er ikke behageligt at fiske i hård sø. Ved stor vindhastigheder driver båden ofte for hurtigt til at kunne fiske ordenligt og man bruger meget batterikraft/benzin for at holde båden opimod vinden.

Vinden er en faktor, som man skal være opmærksom på når man er på vandet. På en stor sø kan vinden virkelig få fart på, og bølgerne kan blive store. På mindre søer er der mere læ og vinden er ikke helt så farlig en faktor, men kan stadig være problematisk.

Mange udsigter, som ligger flere dage ude i fremtiden, er tit usikre og man kun stole nogenlunde på morgendagens udsigt - og det er til tider ikke altid helt retvisende.
Regnvejr er ikke et noget, som er direkte farligt, men det kan være rart at have en idé om hvilken påklædning, som man skal have med på turen.

Du kan finde et par danske links og et enkelt svensk til vejrtjenester, som vi bruger under Links.

Mobiltelefon


Skulle uheldet være ude, og man har brug for hjælp fra ambulance, politi eller SOK (Søværnets Operative Kommando) er det essentielt at have en mobiltelefon med, så man har mulighed for at kontakte de rette. Det kan være en god idé, at have sin mobil en i vandtæt plastlomme, så den ikke går i stykker ved kontakt med vand. Amerikanske Simms laver nogle udemærkede zip-plastlommer.

GPS, ekkolod og søkort


Det er altid rart at vide, hvor man er på en sø. På mindre søer er det ikke så vigtigt, når man kan se fra bred til bred. På større søer, hvor man ikke har lokalkendskab, er det rigtig rart med GPS. Vi plejer altid at sætte et waypoint, der hvor man seljer ud fra (havn eller bådebro), så kan man nemt finde tilbage. Pludselig tågedannelse kan være rigtig ubehageligt selv på mindre søer, og her er GPS’en guld værd. I nogle søer (eksempelvis mange svenske) er der områder med sten lige over eller uden overfladen, som er farlige hvis man sejler ind i den med høj fart. Både motor, båd og personer kan komme slemt til skade. Derfor skal man altid, når man er ny i en sø med mange sten og skær, sejle langsomt mellem fiskepladserne. Et ekkolod giver information om dybden, så man kan blive advaret hvis det pludselig bliver lavere.

Findes der et søkort over søen, kan det hjælpe meget. Til de fleste søer findes dog ikke elektroniske søkort. Man kan selv lave sine egne sø- og dybdekort vha. DrDepth, hvor man også kan afmærke eventuelle farlige områder med sten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar