Hvis hver eneste fisker tager eksempelvis to gedder og fem aborrer med sig hjem, bliver en sø hurtigt tømt for rovfisk. Den reducerede bestand af rovfisk vil ikke være i stand til at holde populationen af fredfisk nede og deres antal vil forøges kraftigt, hvilket har store konsekvenser for sømiljøet. Særligt brasner har en tendens til at forværre sigten i vandet. De roder i bunden efter føde som bundsmådyr. Denne oprodning giver øget sedimentmængde i vandet og sigtbarheden bliver nedsat. Jo mere plumret en sø er, jo sværere bliver det for sollyset at trænge ned i vandsøjlen. Vandplanter har brug for lys til deres fotosyntese, som producerer ilt til vandet. Uden lys kan vandplanter ikke vokse og derfor ikke fjerne næringsstoffer fra søen. Det kan lede til en opblomstring af alger om sommeren, som igen kan lede til nedsat sigtbarhed og iltsvind. En reduktion af vandplanter og ilt i søen er derfor en konsekvens af øget fredfiskebestand. Gedder og aborrer bruger meget synet, når de jager. En nedsat sigtbarhed vil også nedsætte deres jagtmuligheder og igen føre til en forbedring af fredfiskenes antalsforøgelse. Det hele er en stor ond cirkel!
Vi vil ikke prædike total Catch & Release. Vi synes, at det er helt i orden at tage en enkelt rovfisk i moderat størrelse med hjem til køkkenet. Man skal være moderat med sine hjemtagninger og ikke opfiske i rå mængder til familie og venner!
Dybe krogninger sker uundgåeligt engang imellem og kan desværre resultere i, at en fisk ikke kan genudsættes. Så i stedet for at genudsætte fisken til en langsom død, skal man hellere prøve at få noget kulinarisk ud af den.
Hvis man regner med at tage en fisk med hjem, kan man stille sig selv nogle spørgsmål først: Er rovfisken over det lovlige mindstemål? Er rovfiskebestanden i søen sund nok til at fjerne fisk? Har jeg køletaske eller andet med til at holde fisken kold til jeg kommer hjem?
Blandt lystfiskere begynder Catch & Relase at vinde mere og mere frem – eller Catch, Photo and Release som er det mest udbredte hvis det drejer sig om en fisk i pæn størrelse.
Nogle fiskeforeninger er begyndt at indføre størrelsesmæssige ”fiskevinduer” i deres reglement for egne søer. Et fiskevindue er definition af klubbens eget mindste- og størstemål for rovfisk. Man siger eksempelvis, at det er lovligt i foreningen at hjemtage en gedde om dagen på 50-65 cm., men fisk derunder og derover skal genudsættes. Eller man kan indføre, at man per dag maksimalt må hjemtage 3 aborrer på optil 500 g. Det kan også være en god idé at indføre et total Catch & Release af fiskearter, som er trængte i søen.
Catch & Release giver fiskeren nogle forpligtelser, hvis man vil opskalere rovfiskens overlevelseschancer efter genudsætninger. Det nytter ikke noget, hvis man smider en fisk tilbage i baljen, når den er dødeligt skadet af behandlingen i båden.
Det er vigtigt ikke at skade fisken. Dens slimlag, gæller , øjne og indre organer er sårbare. Slimlaget er fiskens beskyttelse imod infektioner og omslutter hele kroppen. Her er nogle råd til, hvordan man undgår at give rovfisken andet end lidt tandpine.
- Fight ikke fisken i unødig lang tid. Jo længere fighten varer, jo mere stresser man fisken.
- Gællegrebet er meget skånsom landingsmetode. Man kan på den måde holde fisken og afkroge den uden, at slimlaget rører noget.
- Hvis man bruger net, anvende et knudeløst net som gerne må være af gummi, så bliver fiskens slimlag ikke skadet sønderligt.
- Hav altid afkrogningsgrej, kamera og vejeudstyr parat, så man mindsker fiskens tid over vand. Og vær generelt så hurtig som muligt med afkrogningen og fotografering.
- Man må ikke have tørre fingre, når man rører ved fisken. Det skader slimlaget. Stik labberne i vandet inden du rører fisken.
- Pas på fiskens bug. De har ikke samme ribbensbeskyttelse os, og tryk og slag på bugen kan give indre skader.
- Pas på fiskens øjne og undgå at røre ved dem.
- Hvis fisken er lille og man ikke skal have et foto, er det bedst bare at afkroge den i vandet.
- Man kan med fordel bruge en afkrogningsmåtte, hvis man har brugt net eller krogningen er besværlig. Her kan fisken ligge under afkrogning og måttematerialet er skånsomt mod slimlaget. Husk at gøre afkrogningsmåtten våd inden brug!
- Det siges også, at fisk ikke har godt af at blive vejet i gælleåbningen direkte med vejekrogen. Man kan bruge en vejeslynge til at eliminere problemet. Den skal også være våd, inden rovfisken puttes i slyngen.
- Ved udsættelse kan man med fordel give fisken ”kunstigt åndedræt”. Man trækker fisken frem og tilbage i vandet ved at holde i halen. Gællerne vil automatisk åbne sig og man lader frisk vand passere gennem gællerne. Når er fisken er klar til selv at svømme, vil de tit begynde at slå utålmodigt med kroppen. Så er det bare at give slip og se rovfisken frejdigt forsvinde.
For at sikre at vi også i fremtiden kan have et godt fiskeri, eller endda gøre det bedre, anbefaler vi Catch (Photo) & Release – for vores, søernes og fiskenes skyld!
Ingen kommentarer:
Send en kommentar